Historik 76:an

Historik 76:an

Ederfors Åkeri AB startades som ett enbilsåkeri av Ernst Ederfors på 1930-talet. Åkeriet införskaffade 1963 en Scania 76:a boggiebil med nummerplåt G1964 och utökade fordonsflottan till två bilar när en bagagnad Scania 75:a köptes tre år senare. 1967 köptes en ny dragbil av märket Scania Vabis 76 som kom att trafikera Kalmar och Stockholm med framför allt styckegods på flaket.

Börje x 2 (Ederfors och Nordström) har börjat ett stort och tidskrävande projekt

 

Året 1985 pensionerades 76:an men bilen fortsatte hela tiden att vara i familjeföretagets ägor. I ca 27 år stod den och samlade på sig mer än bara damm. Det var inte förrän år 2012 som grundarens son Börje med hjälp av sin svåger tillika namne Börje Nordström tog sig an en rostanfrätt och vrakliknande Scania men som ändå behållit charmen hos en veteranbil. Även grundarens sonson hade ett finger med i spelet för att få allting färdigt.

Dagens Åkeri

Åkeriet har expanderat rejält på senare år och gått från att vara ett enbilsåkeri till ett åkeri med 15 anställda fördelat jämnt mellan fjärrtransporter och entreprenaden. Även om inte 76:an med det nyinköpta begagnade trailersläpet används i verksamheten gick dom båda 2015 igenom besiktningen med blankt papper och har sedan dess rönt stora framgångar med bland annat flera segrar i veteranklassen vid Trailer trucking festival.

 

Den 8:e april detta år gick den pånyttfödde Scania-lastbilen igenom besiktningen och på vägarna runt Åseda kör en stolt Börje omkring i 76:an och låter flera äldre herrar som var med på ”den gamla goda tiden” åka med.

.

Insidan av hytten

.

.

.

.

Nu börjar det likna en lastbil

.

.

Nummerplåten är snart på plats

.

.

Extra comfort vad gäller förarstolen

.

.

Även den yngre generationen vill vara med

.

.

Gammalt möter nytt

.

.

.

.

Hytten är snart klar…

.

.

…och hytten är snart på plats

.

.

Den tredje generationen

.

.

76:an by night

.

.

Färdig!

.